Co je potřeba pro živý přenos

Pokud zrovna nepracujete v IT, asi nikdy v životě neuvidíte tolik kabelů jako během živého přenosu. Každý fotoaparát, každý mikrofon má svůj životně důležitý kabel. Ale tím to nekončí. Ti, kteří nemají velkou důvěru ve Wifi připojení (my mezi ně patříme) potřebují dále kabel na internet, kabel do počítače a ideálně ještě další kabely do sbírky. Pak samozřejmě prodlužky na elektřinu a ideálně ještě kabely na světla. Živý přenos je jeden velký ráj kabelů.

Samotný živý přenos je kombinace několika faktorů:

  1. Rychlost internetu: První předpoklad je kvalitní připojení na internet. Natáčet například na Full HD či dokonce 4K je velmi náročné na upload rychlost vašeho internetového připojení. Udělejte si test rychlosti vašeho internetu a sledujte upload speed neboli rychlost nahrávání dat zpět do světa internetu. Nejlevnější balíčky u firem jako jsou například Vodafone by měly mít upload rychlost okolo 10 mbps. Pokud uvážíme, že by se vaše připojení mohlo během streamu používat i jinými uživately, navrhovali bychom streamovat v  rozlišení streamu 720p (malé HD o rozlišení 1280×720), na které je dobré mít na 6-8 mbps, jinak hrozí, že se přenos bude sekat. Není to moc. Pokud máte upload rychlost nad 15 mbps (střední balíčky připojení), dá se stremovat ve velmi kvalitním 720p (například v rozlišení 720p, ale s 50 framy za vteřinu neboli 50ti fotografiemi za vteřinu, které dělají celý stream dynamičtejší) nebo středním 1080 (1920×1080). Při upoladu nad 30 mpbs se dá streamovat i ve vyšším rozlišení. Zjistěte si nejdřív rychlost připojení. Pod 720p nemá velkou cenu streamovat.
  2. Kvalita kamery a zvuku: Měli byste mít dobrou zkušenost s člověkem, který vám bude stream provádět. Stream má totiž jednu krásnou výhodu a jednu strašlivou nevýhodou. Nemusí se po natáčení stříhat, ale všechny chyby, které se během natáčení stanou, uvidí diváci. Je tedy důležité, aby člověk za kamerou byl zkušený a věděl, co všechno se může pokazit a jak to během natáčení řešit. Divili byste se, co všechno nás během přenosů potkalo. Kameraman musí mít zároveň oko na pěkné zábery, ale zároveň musí být technický typ, který dokáže vše dobře zapojit (od kamer, mikrofonů po znalosti FB/Youtube/Zoomu, kde se bude přenos vysílat)
  3. Vaše vysvětlění, co přesně potřebujete: Představte si, že byste byli pozvání na natáčení svatby a obřad by začal ve skákacím hradě pro děti. I sebelepší kameraman by nebyl na takovou věc připraven. Je nutné před streamem vysvětlit, co se bude dít, aby se kameraman mohl připravit (například kamery, stativ, světla atp.). Kvalita streamu se dá taktéž vytáhnout tím, že se nějaké záběry předtočí dopředu (budova, ve které se stream odehrává se může na začátek vysílání objevit, ale záběr je natočený dopředu), případně se dá ke streamu logo atp. Vysvětlete kameramanovi, co přesně potřebujete a to ideálně několik dní před stream i v den natáčení.
  4. Kvalita techniky: I pokud byste měli kvalitní internetové připojení, talentovaného kameramana a dobrou přípravu před přenosem, na starý foťák nebo mobil hezký stream neuděláte. Natáčíme na bezzrcadlové fotoaparáty Sony Alpha, se kterými máme dobrou zkušenost. Fotoaparáty jsou napojené do přenosového panelu Blackmagic Atem Mini Pro, který je na stream určen a dá se do něj zapojit až pět fotoaparátů (my vlastníme dva, ale můžeme si jich půjčit více).  Pro zvuk používáme buď porty pro každého řečníka, případně jeden kvalitní mikforon Sennheiser, který umístíme nad řečníka, případně řečníky.

 

Pokud jste text dočetli až sem, víte o streamu naprosto všechno. Teď už se nám stačí jen ozvat a my přijedeme.